OPROEP!!!!!!!!!!!

De trieste situatie in de Oekraïne zal u niet ontgaan zijn.
Graag willen we vanuit ACSN de Cocker mensen in de Oekraïne helpen door het initiatief van Mildred Ockers te steunen.

Mildred wil op 17 maart 2022 een bus vol voer naar de Poolse grens laten vertrekken, contacten in Polen zullen zorgen dat de vracht op de juiste plaats terecht komt. (klik hier)

Willen jullie helpen??

Er kan gedoneerd worden op ons giro/ iban-nummer:

NL37INGB0002252955 ten name van penningmeester ACSN te Rossum, onder vermelding van “Voer Oekraïne”

ACSN zal voer kopen en ervoor zorgen dat het bij Mildred komt zodat we onze Cocker vrienden in het oorlogsgebied kunnen helpen.

!!!!!Laat ze niet in de steek!!!!!
Alle beetjes helpen!

Onze voorzitter neemt contact op met de voersponsor van ACSN om te kijken wat er mogelijk is.

Namens het bestuur alvast ontzettend veel dank!

Bea, Mary, Annemiek, Corina
ACSN


14/4/2021

Persbericht

Uitblijven versoepelingen zorgt voor gedragsproblemen bij puppy’s van nu

Amersfoort, 14 april 2021 – Teleurstelling overheerst na de zoveelste corona-persconferentie. Versoepelingen waren in aantocht, maar ondernemers wordt opnieuw gevraagd ‘om nog even door te bijten’, ook als de maatregelen krom zijn en openstelling geheel veilig kan zonder besmettingsgevaar. Dat levert niet alleen boosheid en frustratie op, maar ook grote dierenwelzijnsproblemen die gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Helaas staat de overheid niet open voor de argumenten van Dibevo en krijgen we alleen de melding retour dat geen enkele versoepeling mogelijk is.

Een goed voorbeeld is de coronaregelgeving rondom hondenscholen. Valt een hondenschool onder ‘onderwijs’ of ‘sport’? De overheid zegt nu heel arbitrair dat je alleen 1-op-1 in de openbare ruimte les mag geven. Maar wie kan uitleggen waarom mensen wel buiten mogen sporten in groepen van vier, maar dat diezelfde vier mensen niet op een grasveld hun puppy’s mogen trainen of behendigheidssport met hun hond mogen beoefenen?

Dierenwelzijn in gevaar
Als je weet dat er bovenop de jaarlijkse 170.000 puppy’s nog eens tienduizenden extra puppy’s zijn aangeschaft, dan zal iedereen begrijpen dat je dat niet wegwerkt met 1-op-1 lesgeven. Dit heeft als gevolg dat er straks enorme aantallen puppy’s niet voldoende gesocialiseerd zijn en eigenaren niet over de juiste vaardigheden beschikken. Daardoor wordt er straks een grote generatie onopgevoede honden in de samenleving ‘losgelaten’.

Uit een vragenlijst van Dibevo die door bijna 300 hondenscholen en kynologisch instructeurs is ingevuld, blijkt dat huisdiereigenaren gemiddeld een halfjaar op de wachtlijst staan voordat ze kunnen deelnemen aan een puppycursus. Na dat halfjaar is de hond het puppystadium al voorbij en zit hij al in de pubertijd, zonder voldoende te zijn gesocialiseerd en deskundig opgevoed. Dat zijn ontluisterende cijfers. Door vast te houden aan de 1-op-1-regel gaat de overheid volledig voorbij aan de preventie van het ontstaan van gedragsproblemen bij honden. Een ontwikkeling die Dibevo zorgen baart omdat dit dierenonwelzijn in de hand werkt en bovendien tot onveilige situaties in de samenleving kan leiden.

Het overheidsbeleid veroorzaakt een ijsberg aan problemen op de langere termijn. De komende jaren zal het aantal bijtincidenten toenemen en zullen asielen vollopen met onopgevoede honden. En dit alles omdat tienduizenden honden juist in die belangrijke eerste weken niet getraind kunnen worden. En voor deze gevolgen steekt de overheid de kop in het zand.

Risico’s verwaarloosbaar
Veel hondenscholen hebben een groot grasveld dat prima geschikt is om in de buitenlucht les te geven. Inmiddels weten we dat de risico’s op besmettingen in de buitenlucht verwaarloosbaar zijn als je de basisregels in acht neemt. Een hondenschool die in de buitenlucht lesgeeft, vormt geen enkel risico voor de verspreiding van het virus. Zeker niet als het sectorprotocol van Dibevo wordt gevolgd.

En er is nog een probleem: nu blijkt dat de meeste hondenscholen niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen van de overheid, ziet Dibevo dat dat steeds meer hondenscholen noodgedwongen moeten stoppen. Dus stel dat ze op korte termijn weer open mogen, dan is het nog maar de vraag of de capaciteit voldoende is om de gigantische wachtlijsten weg te werken. Dibevo roept de overheid met klem op om meer maatwerk te leveren en de regels voor hondenscholen per direct en landelijk te versoepelen.

Over Dibevo
Dibevo is de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche. Het ledenbestand van Dibevo omvat ruim 1.400 bedrijven en bestaat uit fabrikanten/groothandels van/in dierbenodigdheden en diervoeders, im- en exporteurs van levende dieren, aquarium- en vijvervissen, dieren-, aquarium- en hengelsportspeciaalzaken, tuincentra met een dierenafdeling en dierverzorgende bedrijven als dierenpensions, trimsalons en hondenuitlaatservices. Daarnaast is de beroepsvereniging ABHB (trimsalons) bij Dibevo aangesloten (circa 1.000 bedrijven). Naast het behartigen van belangen van bedrijven maakt Dibevo zich sterk voor het welzijn van gezelschapsdieren en het waarborgen van verantwoord handelen daarin. Kijk voor meer informatie over Dibevo op www.dibevo.nl