2-8-2023

Afgelopen mei jureerde Viera Vítková op onze clubmatch in Nederland. We zijn heel dankbaar en trots dat ze hier nog de kracht voor had.
Viera is vanmorgen overleden.
Onze gedachten gaan uit naar haar familie en dierbaren, onze innige deelneming met dit grote verlies.
Rust zacht Viera ❤️

Last May, Viera Vitková judged at our club match in the Netherlands. We are very grateful and proud that she still had the strength for this.
Viera passed away this morning.
Our thoughts go out to her family and loved ones, our deepest sympathy for this great loss.
Rest in peace Viera ❤️

 


Leerzame avond over de ras standaard!

Vervolgavond Rasbespreking 28 maart

Locatie Clubgebouw K.C. Nijmegen

Elshofweg 10

6533 KH Nijmegen
Entree: € 5 
Aanvang: 19.30 uur

Als rasvereniging ACSN organiseren wij een vervolgbijeenkomst voor Fokkers, keurmeesters (aspirant keurm) en exposanten over de ras standaard. Met de volgende thema's:
- Kleur en/of behorend type bij verschillende kleuren
- Vacht
- Gangwerk

Met medewerking van: Mw. Tineke Pillement, Dhr. Fons Simons, Mw. Dinanda Mensink en Mw. Bea van Zanten

11 november, Bespreking over ras standaard en hoe staat ons ras ervoor

Als rasvereniging ACSN organiseren wij een bijeenkomst voor Fokkers, keurmeesters (aspirant keurm) en exposanten over de ras standaard. Met als thema; “HOE STAAT DE AMI ERVOOR”

Wij hebben Mw. Tineke Pillement en Dhr. Fons Simons bereid gevonden deze avond te geven, samen met Mw. Dinanda Mensink.

Er wordt punt voor punt aandacht besteed aan de ras standaard waar wij ons aan moeten houden en is deze nog up to date. Vandaag de dag zien wij zo veel verschillen in ons ras all over de world, terwijl er maar 1 ras standaard geldt. Deze is gemaakt in het land van herkomst nl. Amerika.

Maar we zien meer en meer veranderingen binnen ons ras, die niet in de standaard staan.

Ook mogen wij niet vergeten dat ons ras een jachthond is en geen barbiepop.

Het wordt allemaal te overdreven, te veel, of juist op sommige punten te weinig. Daarom zijn wij als bestuur heel blij dat wij ras-specialisten gevonden hebben om deze avond de inhoud te geven die zo nodig is.

Wij als bestuur hopen op een leerzame avond en dat eenieder de standaard weer met hetzelfde oogmerk zal gaan naleven.

We hopen op een grote opkomst.


Kennisgeving wijziging Fokreglement Vereniging

Eén van de verplichte aanpassingen is ingegaan per 1 december 2020. Deze wijziging heeft plaatsgevonden in het Kynologisch reglement, (het Basisreglement Welzijn en Gezondheid) en moet worden opgevolgd.

Artikel VIII.2 is aangevuld met “haar halfbroer”.

Een teef mag niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar halfbroer, haar zoon of haar kleinzoon.

 

Note Raad van Beheer: Aangezien deze wijziging reeds door de Algemene Vergadering van de Vereniging Raad van Beheer is vastgesteld hoeft u het gewijzigde VFR niet ter goedkeuring aan het bestuur van de Raad van Beheer voor te leggen. Wij willen u er nog op attent maken dat deze wijziging ingevolge artikel 1.3 van het VFR niet de goedkeuring van de algemene ledenvergadering van de vereniging behoeft. Op grond van artikel 2 lid 1 onder het HR bestaat wel de verplichting om het gewijzigde VFR openbaar te maken.

 

Het aangepaste fokreglement vind u hier.


Registratieregels voor honden

Nieuwe regels identificatie en registratie honden van kracht

Vanaf vandaag zijn nieuwe regels van kracht voor iedereen die een hond fokt, koopt, importeert, adopteert, overneemt, verkoopt of herplaatst. Voor meer informatie zie bijgaande video van de RVO.

Iedere fokker en importeur zal een UBN-nummer moeten aanvragen bij de RVO.

Voor meer informatie voor importeurs, fokkers en pupkopers van stamboomhonden en de koppeling met Databank Honden zie www.houdenvanhonden.nl/rvoregistratie

Voor meer informatie van de RVO zie www.rvo.nl/hond-kopen

bron: raad van beheer

 

 


Hudson is een echte bofhond!

Leuk stukje in NH Nieuws

Nooit meer zeulen met de hond: Peter maakt hondentraplift

1 oktober 2021, 12.00 uur · Aangepast 11 oktober 2021, 15.28 uur · Door Tom van Midden

 

"Het is toch elke keer twaalf kilo dat je naar boven meeneemt", zegt Anke Ophoff-van der Plas uit Edam. Het baasje van Hudson liep een half jaar de trap op en neer met de hond, totdat ze schouderklachten kreeg. Haar handige man Peter vond de oplossing en bouwde een heuse hondentraplift. "Hier kunnen we jaren mee voort."

"Hudson is een Amerikaanse cockerspaniël", zegt Ophoff-van der Plas. "Inmiddels is hij vier en een haf jaar oud, we kregen hem toen hij drie was. Aanvankelijk sliep hij beneden, maar hij verkoos toch om boven te slapen, dat was leuker. We hebben een hele mooie mand boven."

Trapangst

De vorige eigenaar van de hond had een vrij gevaarlijke trap en verbood hem daarom trappen te lopen. "Hij durft gewoon niet", zegt de huidige baas. "Ik heb het geprobeerd bij een trap van iemand anders met een loper erop, maar hij weigert. Eenmaal boven lijkt het wel alsof hij trapangst heeft."

De hond blijft inmiddels rustig zitten als hij naar boven of beneden wordt getakeld. "Hij vindt het wel leuk. Eerst stond ik beneden en Peter boven om hem op te wachten. Maar nu hoeft er maar een van ons bij te zijn, hij vindt het prima."

Een gat in de markt zou je zeggen. Gaat Peter nu meer hondentrapliften bouwen? "Nou, heel misschien. Maar het is niet de bedoeling. Dit is een enig beest, daar had ik het graag voor over."

Bekijk hier het bijbehorende filmpje:


OPROEP!!!!!!!!!!!

De trieste situatie in de Oekraïne zal u niet ontgaan zijn.
Graag willen we vanuit ACSN de Cocker mensen in de Oekraïne helpen door het initiatief van Mildred Ockers te steunen.

Mildred wil op 17 maart 2022 een bus vol voer naar de Poolse grens laten vertrekken, contacten in Polen zullen zorgen dat de vracht op de juiste plaats terecht komt. (klik hier)

Willen jullie helpen??

Er kan gedoneerd worden op ons giro/ iban-nummer:

NL37INGB0002252955 ten name van penningmeester ACSN te Rossum, onder vermelding van “Voer Oekraïne”

ACSN zal voer kopen en ervoor zorgen dat het bij Mildred komt zodat we onze Cocker vrienden in het oorlogsgebied kunnen helpen.

!!!!!Laat ze niet in de steek!!!!!
Alle beetjes helpen!

Onze voorzitter neemt contact op met de voersponsor van ACSN om te kijken wat er mogelijk is.

Namens het bestuur alvast ontzettend veel dank!

Bea, Mary, Annemiek, Corina
ACSN


14/4/2021

Persbericht

Uitblijven versoepelingen zorgt voor gedragsproblemen bij puppy’s van nu

Amersfoort, 14 april 2021 – Teleurstelling overheerst na de zoveelste corona-persconferentie. Versoepelingen waren in aantocht, maar ondernemers wordt opnieuw gevraagd ‘om nog even door te bijten’, ook als de maatregelen krom zijn en openstelling geheel veilig kan zonder besmettingsgevaar. Dat levert niet alleen boosheid en frustratie op, maar ook grote dierenwelzijnsproblemen die gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Helaas staat de overheid niet open voor de argumenten van Dibevo en krijgen we alleen de melding retour dat geen enkele versoepeling mogelijk is.

Een goed voorbeeld is de coronaregelgeving rondom hondenscholen. Valt een hondenschool onder ‘onderwijs’ of ‘sport’? De overheid zegt nu heel arbitrair dat je alleen 1-op-1 in de openbare ruimte les mag geven. Maar wie kan uitleggen waarom mensen wel buiten mogen sporten in groepen van vier, maar dat diezelfde vier mensen niet op een grasveld hun puppy’s mogen trainen of behendigheidssport met hun hond mogen beoefenen?

Dierenwelzijn in gevaar
Als je weet dat er bovenop de jaarlijkse 170.000 puppy’s nog eens tienduizenden extra puppy’s zijn aangeschaft, dan zal iedereen begrijpen dat je dat niet wegwerkt met 1-op-1 lesgeven. Dit heeft als gevolg dat er straks enorme aantallen puppy’s niet voldoende gesocialiseerd zijn en eigenaren niet over de juiste vaardigheden beschikken. Daardoor wordt er straks een grote generatie onopgevoede honden in de samenleving ‘losgelaten’.

Uit een vragenlijst van Dibevo die door bijna 300 hondenscholen en kynologisch instructeurs is ingevuld, blijkt dat huisdiereigenaren gemiddeld een halfjaar op de wachtlijst staan voordat ze kunnen deelnemen aan een puppycursus. Na dat halfjaar is de hond het puppystadium al voorbij en zit hij al in de pubertijd, zonder voldoende te zijn gesocialiseerd en deskundig opgevoed. Dat zijn ontluisterende cijfers. Door vast te houden aan de 1-op-1-regel gaat de overheid volledig voorbij aan de preventie van het ontstaan van gedragsproblemen bij honden. Een ontwikkeling die Dibevo zorgen baart omdat dit dierenonwelzijn in de hand werkt en bovendien tot onveilige situaties in de samenleving kan leiden.

Het overheidsbeleid veroorzaakt een ijsberg aan problemen op de langere termijn. De komende jaren zal het aantal bijtincidenten toenemen en zullen asielen vollopen met onopgevoede honden. En dit alles omdat tienduizenden honden juist in die belangrijke eerste weken niet getraind kunnen worden. En voor deze gevolgen steekt de overheid de kop in het zand.

Risico’s verwaarloosbaar
Veel hondenscholen hebben een groot grasveld dat prima geschikt is om in de buitenlucht les te geven. Inmiddels weten we dat de risico’s op besmettingen in de buitenlucht verwaarloosbaar zijn als je de basisregels in acht neemt. Een hondenschool die in de buitenlucht lesgeeft, vormt geen enkel risico voor de verspreiding van het virus. Zeker niet als het sectorprotocol van Dibevo wordt gevolgd.

En er is nog een probleem: nu blijkt dat de meeste hondenscholen niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen van de overheid, ziet Dibevo dat dat steeds meer hondenscholen noodgedwongen moeten stoppen. Dus stel dat ze op korte termijn weer open mogen, dan is het nog maar de vraag of de capaciteit voldoende is om de gigantische wachtlijsten weg te werken. Dibevo roept de overheid met klem op om meer maatwerk te leveren en de regels voor hondenscholen per direct en landelijk te versoepelen.

Over Dibevo
Dibevo is de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche. Het ledenbestand van Dibevo omvat ruim 1.400 bedrijven en bestaat uit fabrikanten/groothandels van/in dierbenodigdheden en diervoeders, im- en exporteurs van levende dieren, aquarium- en vijvervissen, dieren-, aquarium- en hengelsportspeciaalzaken, tuincentra met een dierenafdeling en dierverzorgende bedrijven als dierenpensions, trimsalons en hondenuitlaatservices. Daarnaast is de beroepsvereniging ABHB (trimsalons) bij Dibevo aangesloten (circa 1.000 bedrijven). Naast het behartigen van belangen van bedrijven maakt Dibevo zich sterk voor het welzijn van gezelschapsdieren en het waarborgen van verantwoord handelen daarin. Kijk voor meer informatie over Dibevo op www.dibevo.nl